Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Πήρα με κάποιο δισταγμό στα χέρια μου το βιβλίο του Μάκη Πάνου, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Τελειώνοντας το όμως, μόνο θετικά συναισθήματα έχω για αυτό το υπέροχο ανάγνωσμα! Από τις πρώτες του σελίδες ακόμη, η υπόθεση του μυθιστορήματος αλλά και η κλασική ελληνική γραφή που τόσο αγαπώ, με κέρδισαν σε τέτοιο σημείο που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Λυπήθηκα διαβάζοντας τις τελευταίες αράδες, μιας και δεν ήθελα να τελειώσει αυτό το ταξίδι στο παρελθόν.
Στις σελίδες του μας παρουσιάζονται οι ιστορίες διαφόρων ηρώων. Συναντάμε τον Νικόλα, έναν δυναμικό άνδρα, που στα παιδικά του χρόνια βιώνει μια εμπειρία που θα τον σημαδέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του. Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, μετά από ένα έγκλημα που θα αναγκαστεί να διαπράξει, θα παντρευτεί τη Μαρία, μια καλλονή της εποχής, που περνάει τον δικό της Γολγοθά. Οι εφιάλτες που τον κατατρέχουν, θα τον αναγκάσουν για πολλά χρόνια να πάρει μέρος σε διάφορους πολέμους, προκειμένου να ξεχάσει...
Γυρίζοντας πίσω αποκαλύπτει στη γυναίκα του το μεγάλο του μυστικό και όλα πλέον μοιάζουν ρόδινα και να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η Μαρία έχοντας ήδη έναν γιο, τον Στράτο, που όμως δεν θα γνωρίσει ποτέ τη στοργή του πατέρα του μιας και είναι για καιρό αυτοεξόριστος, αλλά και για έναν ακόμη λόγο, φέρνει στον κόσμο τη Γεωργία, η σύλληψη της οποίας έχει και αυτή τη δική της ιστορία. Λίγο καιρό μετά, και ενώ με τον Νικόλα έχουν καταφέρει πλέον να ζουν στιγμές πάθους, μένει ξανά έγκυος και, για δικούς της λόγους, περιμένει με μεγάλη προσμονή τη γέννηση αυτού του παιδιού. 'Ύστερα όμως από επιπλοκές χάνει το παιδί, γεγονός που επηρεάζει την ψυχοσύνθεση της, οδηγώντας το μυαλό της σε σκοτεινά μονοπάτια. Η λύση που θα επιλέξει να δώσει η ίδια σε αυτήν την απόγνωση, καθώς θεωρεί τον εαυτό της αμαρτωλό, θα συγκλονίσει τον Νικόλα.
Τα χρόνια περνούν και τα παιδιά διαμορφώνουν τον δικό τους χαρακτήρα. Η Γεωργία από μικρή ηλικία, γοητεύεται από έναν ηθοποιό ενός περιοδεύοντα θιάσου και το σκάει μαζί του. Στον αντίποδα, ο Στράτος δημιουργεί έναν χαρακτήρα σκληρό, βίαιο και οξύθυμο. Οι σχέσεις του με την αδερφή του δεν θα αποκατασταθούν ποτέ. Ο ίδιος ανήκει στη φιλοβασιλική παράταξη, μία ιδεολογία που με γνώμονα της θα πορευτεί όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Παντρεύεται, σε σχετικά προχωρημένη ηλικία, μια άβουλη κοπέλα και αποκτά μαζί της πολλά παιδιά.

Ο συγγραφέας επικεντρώνεται κυρίως στην ιστορία δύο εξ αυτών, του Νικόλα και του Θόδωρου. Ο πρώτος από μικρός έχει μια αγάπη για τη ζωγραφική, ταλέντο που δεν θα αποδεχτεί ποτέ ο πατέρας του, είναι ευαίσθητος, κοινωνικός, φύσει και θέσει επαναστάτης. Αντιθέτως, ο Θοδωρής, με έμφυτη κλίση στα γράμματα, είναι τόσο από άποψη χαρακτήρα, όσο και ιδεών, ίδιος ο πατέρας του. Κουβαλάει όμως και αυτός τη δική του ιδιαιτερότητα και τα δικά του μυστικά.
Ο Νικόλας θα συγκρουστεί με τον πατέρα του και τον αδερφό του και θα αποτελέσει το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με γοργό ρυθμό, η μοίρα θα επιλέξει τον Νικόλα να είναι αυτός ο πρώτος κοινωνός, που διαβάζοντας ένα πολυκαιρισμένο χαρτί, θα αναβιώσει το παρελθόν και θα σκορπίσει το χάος.
Είναι τόσα πολλά τα πρόσωπα και οι ιστορίες τους, που σας παραθέτω μόνο ένα μικρό δείγμα. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με δραματικό χαρακτήρα, έντονες σκηνές, όμορφες διηγήσεις. Οι ήρωες, άλλοι κατέχουν μικρό και άλλοι μεγάλο ρόλο στην υπόθεση του βιβλίου. Κανενός όμως η ιστορία δεν σε αφήνει αδιάφορο ή ασυγκίνητο. Όλες ασκούν την ίδια έλξη.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στις εκδόσεις ΠΝΟΗ που επέλεξαν να εκδώσουν ένα τέτοιο λογοτεχνικό έργο!!! Ελπίζω να ξανασυναντήσω τον συγκεκριμένο συγγραφέα και στο μέλλον!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου