Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Η ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ JEAN - CLAUDE GRUMBERG ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

Το βιβλίο ήρθε στα χέρια μου ως δώρο από αγαπημένη φίλη. Με κάποιο τρόπο ήξερε ότι έπρεπε να το διαβάσω. Τελειώνοντάς το συνειδητοποίησα ότι είχα ανάγκη να το διαβάσω.

Όταν συνειδητοποίησα τι χαρακτηρίζει ο συγγραφέας ως πολύτιμη πραμάτεια συγκινήθηκα πολύ. Όλο το βιβλίο με συγκίνησε. Είναι ένα βιβλίο μικρό σε μέγεθος, αλλά έντονο και ανθρώπινο. Ένα παραμύθι που σε πιάνει από το χέρι, ξεκινώντας με το "μια φορά κι έναν καιρό", και βήμα βήμα σε βγάζει από το σκοτάδι και σε πηγαίνει στο φως.

Το Μια πολύτιμη πραμάτεια είναι ένα παραμύθι που προβάλλει το Ολοκαύτωμα, μια από τις τραγωδίες της ιστορίας που σε κάνουν να νιώθεις φρίκη και αποτροπιασμό. Με λιτή αλλά όμορφη γραφή, η οποία σε αρκετά σημεία με έκανε να δακρύσω, με σωστή δομή, με χαρακτήρες που κάποιοι σε αγγίζουν και κάποιοι σε κάνουν να νιώθεις οργή και με περιγραφές που θα μείνουν στο μυαλό μου για πολύ καιρό.
Ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί κόλπα για να βγάλει με το ζόρι συναισθήματα, είναι αυτή η πολύτιμη πραμάτεια που σε κάνει να λυπάσαι, να οργίζεσαι για καταστάσεις φρικτές, αλλά και να ελπίζεις. Σου θυμίζει τη δύναμη της αγάπης που βρίσκει τρόπο να φυτρώνει και να ανθίζει σε μέρη όχι φιλόξενα.

Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες για τη πλοκή. Το οπισθόφυλλο πιστεύω είναι αρκετό για να σε κάνει να το πιάσεις στα χέρια σου, να το ξεφυλλίσεις και στο τέλος, ναι, να το αγκαλιάσεις.
Ο Jean - Claude Grumberg βίωσε δύσκολη παιδική ηλικία, όμως εμπνεύστηκε και μας έδωσε αυτό το αριστούργημα.
Αν είναι αληθινή ιστορία; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό.

Με την τελευταία παράγραφο κατάλαβα, πόσο μικρά είναι κάποια από τα προβλήματα που έχω αυτή τη στιγμή στη ζωή μου και είναι μια παράγραφος που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου.

Δεν μπορώ να μη πω ότι η μετάφραση είναι εξαιρετική και ότι όλη η έκδοση είναι ένα στολίδι.

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου