Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΧΑΝΑ ΑΛΕΝΑ ΜΟΡΝΣΤΑΪΝΟΒΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ από την ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ

 Τα διαπιστευτήρια που έχει αυτό το βιβλίο, είναι αντάξιο της φήμης του.

Η ΧΑΝΑ είναι μια εμβληματική μορφή. Αντιπροσωπεύει τη μοίρα ενός ολόκληρου έθνους που διώκεται, καταδυναστεύεται, εξοντώνεται. 

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η εντολή αφανισμού των Εβραίων, διαμορφώνει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και η πολιτική και κοινωνική κατάσταση των χωρών, αλλάζει ολοκληρωτικά. Τις μαύρες στιγμές της ιστορίας, επιδιώκει να μας θυμίσει η συγγραφέας, δημιουργώντας μια άκρως συγκινητική αφήγηση. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες δημιουργείται στον αναγνώστη έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα. Με μία άμεση γραφή χωρίς φιοριτούρες και τερτίπια, η χρήση της γλώσσας πετυχαίνει τον σκοπό της. Να πλημμυρίσει την ψυχή μας από συναισθήματα τόσο έντονα, όπως αυτά της θλίψης και της ενσυναίσθησης, καθιστώντας μας ενεργούς παρατηρητές της εξέλιξης του δράματος. Η χρονική ανακολουθία που διαγράφεται, λειτουργεί ως καταλυτικός παράγοντας για την κορύφωση της εξιστόρησης. 

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, στην Τσεχία, ένα νεαρό κορίτσι η Μίρα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Περικυκλωμένη από θάνατο και αρρώστιες, θα μείνει μετέωρη σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται και ο μόνος άνθρωπος που της έχει απομείνει, είναι η θεία Χάνα. Μια τσακισμένη μαυροφορεμένη φιγούρα που τα σκοτάδια της ψυχής της, απομυζούν κάθε ίχνος ζωής από μέσα της. Η αινιγματική αυτή γυναίκα αποτελούσε πάντοτε έναν γρίφο για τη μικρή, καθώς δεν έχει να θυμάται τίποτα από αυτή. Μόνο την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και το κενό στο βλέμμα της. Τη σιωπή που τη συνοδεύει και το άγνωστο παρελθόν της. 

Όταν οι δύο αυτές υπάρξεις θα κληθούν να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη τα φαντάσματα του παρελθόντος θα αποκτήσουν ύλη και θα παρελάσουν μπροστά από τα μάτια μας, διηγούμενα τα τραγικά συμβάντα!

Η συγγραφέας μας παίρνει από το χέρι και μας συστήνει τις οικογένειες Καράσκοβα και Χελέροβα, καθώς και την τραγικότητα που τις περιβάλλει. Οι ήρωες ανίκανοι μπροστά στα γραμμένα θα κληθούν να δώσουν έναν άνισο και άδικο αγώνα. 

Η Χάνα δεν είναι το μυθιστόρημα που μπορεί κανείς να μελετήσει επιφανειακά. Είναι η κραυγή τόσων ανθρώπων πως η ατομική ελευθερία είναι υπεράνω όλων και το παρελθόν οφείλει να διδάσκει και να καθοδηγεί. Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου