Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΡΑΝΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 Η Έλενα Φερράντε για ακόμη μία φορά επιχειρεί με μαεστρία να μας μυήσει στον κόσμο της ιταλικής λογοτεχνίας. Η μουσικότητα που διέπει τούτο τον πολιτισμό είναι όμοια με αυτή που απορρέει μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα της συγγραφέως.
Ύστερα από την περίφημη τετραλογία της Νεάπολης, με την οποία οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε, η δημιουργός στο τελευταίο της εγχείρημα αποβλέπει στο να μας μυήσει στην "Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ". Μία προσπάθεια που στέφεται με απόλυτη επιτυχία, μιας και η αμεσότητα της ιστορίας προσφέρει στον αναγνώστη το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο κείμενο αυτό αναδεικνύεται με μαεστρία η μεταστροφή της παιδικότητας στη σταδιακή ενηλικίωση, προβάλλοντας όλα τα συναισθηματικά φάσματα που αυτή περιβάλλει.Η μεταμόρφωση από την αφέλεια στην ωριμότητα, δημιουργεί στον συναισθηματικό κόσμο μετατοπίσεις που καλείται να διαχειριστεί όποιος τις βιώσει. Η δημιουργός χρησιμοποιεί ως όργανο για να αναδείξει αυτό το φαινόμενο την Τζοβάνα.
Η μικρή ηρωίδα μεταλλάσσεται σε έφηβη γυναίκα περνώντας όλα τα στάδια της εσωτερικής και εξωτερικής αλλαγής. Μεγαλωμένη σε ένα στέρεο οικογενειακό περιβάλλον, καλείται να αντιμετωπίσει καινούρια δεδομένα, βιώνοντας συναισθήματα και καταστάσεις που θα σηματοδοτήσουν και θα αναδείξουν έναν νέο εαυτό.
Η σκιά και η απουσία μιας άγνωστης θείας, θα γίνει για την ηρωίδα η εμμονή που θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα ταράξει τον ψυχισμό της. Η προσπάθεια να γνωρίσει αυτό τον συγγενικό δεσμό, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να έρθουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά χρόνων και θα αποτελέσει το έναυσμα για την κοινωνική και συναισθηματική της μεταστροφή. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει για να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα, θα φέρουν στην επιφάνεια μία ενδότερη αντίδραση αμφισβήτησης και άρνησης. Τα μέχρι τότε πρότυπα της αποκαθηλώνονται, δημιουργώντας ανεπανόρθωτα ρήγματα στον ψυχισμό της.
Θα επιδιώξει να γνωρίσει μία άλλη Νάπολη και τα άτομα που θα εισβάλλουν στη ζωή της, θα πρωταγωνιστήσουν ακούσια ή εκούσια, στο να νιώσει νέα συναισθήματα που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις μεταπτώσεις που αδυνατεί να ελέγξει. Η φιλία, ο έρωτας και οι σαρκικές εμπειρίες γίνονται αυτοσκοπός, παραβλέποντας ηθικούς κώδικες.
Μία ατυχής κουβέντα που θα ακούσει από τον πατέρα της, θα καλλιεργήσει μέσα της την εντύπωση πως διαθέτει ένα άσχημο πρόσωπο και παρουσιαστικό. Σε αυτή τη νέα ανακάλυψη αντιδράει επιθετικά, ξεσπώντας στην εμφάνιση της. Θα μπορέσει άραγε κανείς να την ξυπνήσει από αυτή την πλάνη ώστε να βρει την ομορφιά που κρύβει;
Διαβάζοντας τούτο το βιβλίο, ανακαλύπτει κανείς πως η ιστορία της Τζοβάνα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο καθρέφτης για πολλούς από εμάς, μέσα από τον οποίο αντανακλώνται οι δικές μας εμπειρίες από τη νεότητα μας. Η ταύτιση που νιώθουμε αναμοχλεύει μνήμες, καθιστώντας μας απόλυτα ικανούς για ενσυναίσθηση και αντίληψη. Για άλλη μια φορά ο κόσμος της Φερράντε, είναι απόλυτα δοσμένος, ώστε να νιώσουμε κομμάτι του!!!

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου