Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΔΕΞΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ - ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ - ΕΚΔ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

'Ενα κίτρινο λουστρίνι φαντάζει σαν έμπνευση για να δημιουργηθεί μια πολλή όμορφη ιστορία, που χαρίζεται σε εμάς τους αναγνώστες μέσα από το τελευταίο πόνημα της Ιφιγένειας Τέκου. 
Μια ωδή στην αξία της φιλίας, του δυνατού αυτού συναισθήματος που η σημαντικότητά του υπήρξε καθοριστική  για τις ζωές των ηρώων μας.
Με λόγο που ρέει αβίαστα, το ταξίδι αυτό πίσω στο χρόνο, μας γυρνάει στην Κάλυμνο του 1934.
Τα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται  με τέτοιο τρόπο, που μας μεταφέρουν με ακρίβεια στον τόπο και τον χρόνο που διαδραματίστηκαν.
'Ενα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλά μηνύματα, με κυριότερο αυτό της ανιδιοτελούς αγάπης.
Δύο νεαρά κορίτσια μεγαλωμένα κάτω από τον ίδιο ουρανό συναντιούνται για να χαράξουν κοινή πορεία, να ζωγραφίσουν τη ζωή με τα ίδια χρώματα.
Μελανό σημείο η Ιταλική κατοχή που κρατάει τους κατοίκους δέσμιους, στερώντας τους την ελευθερία. Σε ένα τέτοιο καθεστώς, μια μόνο στιγμή είναι αρκετή να καταστρέψει όνειρα και συνειδήσεις. Οι δύο φίλες γίνονται μάρτυρες μιας εξωφρενικής σκηνής, μιας αποτρόπαιας πράξης που φανερώνει την ανατριχιαστική πλευρά που μπορεί να κρύβει ο άνθρωπος.
Μια εικόνα που αλλάζει τα δεδομένα και σηματοδοτεί τις εξελίξεις. 
Μας συστήνονται χαρακτήρες βαθιά συναισθηματικοί, που πολλές φορές η τραγικότητα τους συνοδεύει, ο θάνατος τους κρατά απο το χέρι και ο φόβος σφίγγει σαν μέγγενη την ψυχή τους!
Σ' αυτό το μυθιστόρημα η συγγραφέας έχει αποδώσει τα μέγιστα, μιας και θεωρώ πως είναι το αρτιότερο από τα βιβλία της.
Τίποτα περιττό, τίποτα ασαφές, μόνο μια διήγηση που σε παρασύρει χωρίς ψεύτικα τερτίπια και ανούσιες σκηνές.
'Ενα κίτρινο παπούτσι που θα διανύσει  χιλιόμετρα στο χρόνο για να βρει το ταίρι του, με σκοπό να περπατήσουνε ξανά μαζί στα ίδια μονοπάτια !!!!!
 Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου