Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ Χ.Α. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Το τελευταίο βιβλίο του Χωμενίδη, καταφέρνει με γλαφυρό τρόπο να μεταφέρει στον αναγνώστη ένα ρεαλιστικό παρελθόν.
Καταθέτει ένα αφήγημα με αριστοφανικό ύφος, χαρακτηριστικά που θυμίζουν Μποστ, αλλά παράλληλα και στοιχεία τραγωδίας. Όλη αυτή η ξεχωριστή συνταγή καθιστά τον ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ένα ιδιαίτερο λογοτέχνημα, που προσπαθεί να αποκαταστήσει την αλήθεια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, όσον αφορά τον πόλεμο μεταξύ δύο λαών τα χρόνια της αρχαιότητας, για την αγάπη μιας γυναίκας.
Ο ήρωας που αναλαμβάνει τον καταλυτικό αυτό ρόλο της κατάθεσης της αλήθειας, δεν είναι άλλος από τον Μενέλαο, τον βασιλιά της Σπάρτης. Τον άνδρα που βίωσε την ατίμωση, την εγκατάλειψη και ένα από τα εντονότερα συναισθήματα την προδοσία. Ή μήπως όχι;
Ξεκινώντας το νήμα της ζωής του από την αρχή μας συστήνει τόσο τον ίδιο, όσο και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Καταφέρνει να δημιουργήσει σε εμάς που γινόμαστε μάρτυρες της εξομολόγησης του, την ενσυναίσθηση και τον θαυμασμό. Δεν διστάζει να οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην πλήρη απομυθοποίηση με μια φαιδρότητα τόσο άμεση, γκρεμίζοντας τους από το βάθρο όπου εμείς οι άνθρωποι τους έχουμε τοποθετήσει στον πάνθεον της ιστορίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα τόσο αυτός όσο και η ωραία Ελένη, η γυναίκα που από ένα τερτίπι της μοίρας θα σημαδεύσει το πεπρωμένο του με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αιματηρή συμπλοκή την περίοδο της αρχαιότητας.
Το συναπάντημα μου με τον Χωμενίδη μου χάρισε μια ομολογουμένως ευχάριστη διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας γέλασα, προβληματίστηκα και απόρησα με τη σκληρότητα των ανθρώπων για δόξα και εξουσία.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα όμως παραδίδοντας μας αυτό το κείμενο μας κάνει να αναλογιστούμε πως ίσως τίποτα τελικά δεν είναι όπως είχαμε διδαχθεί.
Πώς θα ήταν άραγε τα πράγματα αν η πραγματική ιστορία ήταν αυτή που σκαρφίστηκε ο δημιουργός; Ή μήπως είναι;
Υ.Γ. Το μόνο στοιχείο του βιβλίου που σαν αναγνώστρια δεν ήταν της αρεσκείας μου, είναι η πικάντικη περιγραφή ερωτικών σκηνών και η συγκεκριμένη χρήση τολμηρού λεξιλογίου. Αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούν την αξία του μυθιστορήματος!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου