Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ JO NESBØ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Όταν διάβασα τις πρώτες απόψεις για το Βασίλειο σε βιβλιοφιλικές ομάδες, μου ήρθαν στο μυαλό οι αντιδράσεις κάποιων fans όταν οι Metallica αποφάσισαν να αλλάξουν το είδος μουσικής στα τραγούδια τους. Αγαπώ τους Metallica, αγαπώ τον Nesbø, οπότε όλο αυτό με έκανε να θέλω να ξεκινήσω το βιβλίο νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζα. 

Οι περισσότεροι λένε για μια φλυαρία που υπάρχει στις πρώτες σελίδες και προσωπικά, φτάνοντας στις 200 έψαχνα να τη βρω. Ίσως φανεί υπερβολικό σε κάποιους, αλλά δεν βρήκα σημείο που να με κουράσει ή να πω "έλα στο ζουμί βρε Jo".  Διαφορετικό από τη σειρά με τον αγαπημένο μου Χάρι Χόλε και σελίδα τη σελίδα δεν με άφηνε να τον αναζητήσω ή να μου λείψει.


Ο Ρόι και ο Καρλ, δύο αδέρφια που έχασαν νωρίς και ξαφνικά τους γονείς τους, ζουν σε ένα ορεινό κι απομονωμένο κτήμα, το "βασίλειο", όπως έλεγε ο πατέρας τους. Μεγαλώνοντας ο Καρλ αποφασίζει να σπουδάσει στο εξωτερικό κι έτσι ο Ρόι μένει μόνος του να προσέχει το κτήμα και να δουλεύει ως μηχανικός αυτοκινήτων στην αρχή κι έπειτα ως διευθυντής βενζινάδικου. Μετά από κάποια χρόνια ο Καρλ επιστρέφει, μαζί με τη σύζυγό του Σάνον, κι έχοντας σπουδαία σχέδια μέσα στη βαλίτσα του. Τι είναι αυτό που λείπει από το χωριό τους και θα τους κάνει πλούσιους; Ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα σχεδιάσει η αρχιτέκτονας Σάνον.

Ο Ρόι νιώθει πολύ ευτυχισμένος που έχει τον αγαπημένο του μικρό αδερφό πίσω, μα σύντομα, μυστικά που έχουν μείνει κρυμμένα στο παρελθόν θα κάνουν την εμφάνισή τους και ο Ρόι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην πάθουν κακό τα άτομα που αγαπάει και νοιάζεται.

Οι χαρακτήρες των δύο αδερφών δεν είναι ίδιοι και δεν θα χαρεί όλο το χωριό με τα σχέδια του Καρλ. Μα ο Ρόι έχει ένα πράγμα στο μυαλό του κι αυτό είναι τα λόγια που άκουγε συχνά από τον πατέρα του "πάνω από όλα η οικογένεια". 


Η εξέλιξη της γραφής του είναι αδιαμφισβήτητη, η ατμόσφαιρα του βιβλίου του σκοτεινή και γεμάτη μυστήριο και οι χαρακτήρες, που ο Nesbø έχει εμβαθύνει απίστευτα, είναι τόσο καλά ψυχογραφημένοι που έκαναν αυτές τις 694 σελίδες να τις διαβάσω πολύ άνετα. Φτάνοντας τις 60 περίπου τελευταίες κι ενώ η αγωνία έχει ανέβει, δεν ήθελα να τελειώσει. Είχα έρθει κοντά στον Ρόι, ήθελα να συνεχίσει να μου αφηγείται ιστορίες. Να μάθω κι άλλες πράξεις του κι ας μην συμφωνούσε η ηθική μου μαζί τους. Ήθελα να μείνω κι άλλο σε αυτό το χωριό με αυτούς τους κατοίκους που όλοι βάζουν το λιθαράκι τους για να συνεχιστεί η υπόθεση.

Πολύ θετικό ότι ο συγγραφέας αποφάσισε να δώσει την αφήγησή του σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά του Ρόι. Δεν γινόταν να μη τον νοιαστώ. Αυτό όμως, δεν υποβαθμίζει καθόλου και τον ρόλο που έχει ο Καρλ στην πλοκή.

Απόλυτα ατμοσφαιρικό βιβλίο, με κάποιες σκληρές εικόνες, που μπορεί να μην έχει την δράση προηγούμενων βιβλίων του, μα για μένα ήταν ένα απόλυτο page turner. Δεν θα φύγε εύκολα ο Ρόι από το μυαλό μου.


Ένα κοινωνικό βιβλίο με στοιχεία θρίλερ που δίνει θέση στους σκοτεινούς χαρακτήρες του και σε ένα χωριό που η οικονομική καταστροφή αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. 

Ο ταλαντούχος Jo Nesbø μετά από 16 βιβλία συνεχίζει να με εκπλήσσει ευχάριστα. Πολύ ευχάριστα. Πραγματικά ανυπομονώ για την επόμενη ιστορία του.

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου