Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ-FREDRIK BACKMAN-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητά συγγνώμη

Η σχεδόν 8 χρονών Έλσα είναι ένα χαρισματικό και ιδιαίτερο παιδί.

Βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η καλύτερη της φίλη, η εκκεντρική γιαγιά της,την οποία και θεωρεί σούπερ ηρωίδα.

Ξαφνικά όλα σταματούν όταν η γιαγιά της πεθαίνει,η μεγαλύτερη όμως περιπέτεια για την Έλσα μόλις ξεκινά:χρειάζεται να παραδώσει κάποιες επιστολές σε ανθρώπους τους οποίους πλήγωσε και συγκρούστηκε μαζί τους η γιαγιά της στο παρελθόν.

Ένα αλληγορικό παραμύθι για ενήλικα"παιδιά" που ενώ ο αναγνώστης δεν καταφέρνει να το αφουγκραστεί πλήρως στην αφετηρία του,στην πορεία εξελίσσεται ίσως σε ένα από τα ωραιότερα αναγνώσματα της ζωής του!

Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από την ξεχωριστή αθωότητα ενός μικρού,αλλά συνάμα πανέξυπνου παιδιού.

Μία ευφάνταστη ιστορία,που αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και σε οπλίζει με πίστη και δύναμη για να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, στον σκληρό κόσμο των ενηλίκων.

Ένα τρυφερό και ανθρωποκεντρικό αφήγημα, που θέλοντας και μη, σε κάνει συνεχώς να χαμογελάς δακρύζοντας.

Σελίδα την σελίδα οι φόβοι σου καταλαγιάζουν, μαθαίνεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και διαπιστώνεις ότι πρωτίστως χρειάζεται να ζεις και όχι απλά μόνο να υπάρχεις.

Θεωρώ πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν είναι για όλους, σίγουρα όμως θα το εκτιμήσουν δεόντως όλοι όσοι κρύβουν εκείνο το πολυπόθητο παιδί μέσα τους.

Επιπλέον, θα δουν την καθημερινότητα τους μέσα από μια άλλη οπτική και θα καταλήξουν να πρεσβεύουν ότι είναι δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος!

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που προσωπικά για μένα εξελίχθηκε σε μια ευχάριστη έκπληξη και θα κλείσω με μια φράση του:

"Μόνο οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί αλλάζουν τον κόσμο,κανείς φυσιολογικός δεν έχει αλλάξει το παραμικρό".

Pantelis Topalidis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου