Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Τ' ΑΗΔΟΝΙΟΥ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛ. ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Ένα βιβλίο που με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες. Η γραφή του υπέροχη, γεμάτη από άρωμα Κρήτης, σε ταξιδεύει. Άψογη η εναλλαγή των εποχών σε κάθε κεφάλαιο, μαζί με την πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον! Αγαπημένη πολύ η ηρωίδα του η Κλειώ, με συγκίνησε η ιστορία και ο πόνος της ψυχής της. Αν και πολλοί ίσως να θυμώσουν με τον "κακό" του βιβλίου, τον Σήφη, εγώ εκνευρίστηκα πάρα πολύ με τον Αντώνη και τον τρόπο συμπεριφοράς(τουλάχιστον αρχικά) στη γυναίκα του, πως μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο και να τον πονάς τόσο; Είναι πολύ δυνατό βιβλίο, με πολύ ωραίες περιγραφές, ωραίες εικόνες, γεμάτο αισθήματα αλλά και δάκρυα... Απόγνωσης, λύπης, αδικίας, αγάπης, ευγνωμοσύνης, λύτρωσης, ευτυχίας... Ένα υπέροχο ταξίδι στην Κρήτη, σε μια κατάρα που έπρεπε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να σπάσει και την ντοπιολαλιά της Κρήτης που την αγαπώ... Ήταν το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διάβασα και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Από το οπισθόφυλλο:

Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.
Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ’ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.
Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη.
Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη - ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου