Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ - ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ - ΕΚΔ ΔΙΟΠΤΡΑ

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη στο νέο της πόνημα, αφηγείται μια αισθηματική ιστορία για έναν έρωτα απόλυτο και διαχρονικό.
Με το σύνηθες λογοτεχνικό της ύφος, μας μυεί σε μια αφήγηση με κοινωνικό περιεχόμενο, όπου άνθρωποι και γεγονότα στροβιλίζονται με γοργούς ρυθμούς σε έναν χορό ζωής και θανάτου.

Το μυθιστόρημα τοποθετημένο λίγο πριν το 1920, καταγράφει σημαντικά ιστορικά συμβάντα που έλαβαν χώρα στην Ελληνική κοινωνία. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, παρακολουθούμε τη ζωή της βασικής πρωταγωνίστριας που απο νεαρή ηλικία καλείται να αντιμετωπίσει πολλούς σκόπελους.

Πρόσφυγες απο τη Σμύρνη τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της, αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και καχυποψία. Ξένες στην ίδια τους τη χώρα βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό με αξιοπρέπεια και στωικότητα. Με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις απο την παλιά τους ζωή, ελπίζουν πως μια μέρα θα ανταμώσουν με αυτούς που άφησαν πίσω.....

Η Λευκιώ θα κληθεί απο πολύ νωρίς να νιώσει έντονα συναισθήματα όπως αυτά του έρωτα και της απώλειας. Γύρω της θα παρελάσουν χαρακτήρες πολλοί, που θα διαμορφώσουν τη μοίρα της, θα ορίσουν τη ζωή της. Πότε συνοδοιπόροι και πότε διώκτες της, τα πρόσωπα αυτά του έργου ακολουθούν το δικό τους πεπρωμένο, αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις.

Μια τραγωδία θα είναι η αρχή των πάντων, το έναυσμα για ότι μέχρι τότε φάνταζε πως θα μπορούσε να πάρει τη μορφή παραμυθιού, εξελίσσεται στον χειρότερο εφιάλτη. Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει απο το παρελθόν και να κρυφτεί απο την αλήθεια;
Οι πρωταγωνιστές αυτού του συγκινητικού αφηγήματος κινούνται σαν μαριονέτες σε ένα ζοφερό σκηνικό, προσπαθώντας να σπάσουν τα δεσμά του αόρατου νήματος που τους καθοδηγεί παρά τη θέλησή τους. Το ποιοι θα καταφέρουν να στεφθούν νικητές και ποιοι  ηττημένοι στα χρόνια της φωτιάς και του πολέμου, θα το ανακαλύψουν όσοι περιηγηθούν στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Αυτοί που ακολουθούν την Γουβέλη ( μια εξ' αυτών και εγώ ) θα ικανοποιηθούν και απο αυτή την συγγραφική προσπάθεια.

Πάρτε απο το χέρι όποιον απο τους ήρωες προτιμάτε και χορέψτε μαζί του. Το δικό μου πάντως τανγκό θα είναι με παρτενέρ τον Ζαχαρία Παπαντωνίου!!!!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου