Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ - ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

'Ολοι όσοι έχουμε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πάνω απο ένα βιβλίο, θαρρώ πως μια ματιά πλέον είναι αρκετή για να καταλάβουμε αν ένα αφήγημα είναι της αρεσκεία μας.

Αρκεί και μόνο η ενέργεια που θα εκπέμψει μέσα μας, διαβάζοντας το οπισθόφυλλο ή αντικρίζοντας το. Αυτό συνέβη και σε εμένα  όταν είδα την ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ.

Είχα τη βεβαιότητα πως θα είναι  το πιο ώριμο έργο της συγγραφέως και πως θα με κερδίσει χωρίς ενδοιασμούς ή δεύτερες σκέψεις.

Τόσο η γραφή όσο και η ιστορία, κατακτούν επάξια την εύνοια του αναγνώστη και την προσήλωση του.

Η Κωνσταντούρου καταφέρνει να σκιαγραφήσει τους ήρωες με τέτοιο τρόπο, ώστε η ψυχοσύνθεση  τους περνάει σε εμάς άμεσα, γεφυρώνοντας τον μύθο με την πραγματικότητα.

Παρακολουθούμε τις ζωές ανθρώπων που η αρρώστια  της ψυχής και ο παραλογισμός του νου, οδήγησαν στον εγκλεισμό τους σε ένα απόμερο ψυχιατρείο· στην Ποβέλια, ένα νησί που εδώ και χρόνια κατοικείτο απο αρρώστια, θάνατο και απελπισία. 

Μια Σπιναλόγκα  ψυχών, αποδιωγμένες υπάρξεις και καταδικασμένους επαίτες της ζωής και της ελπίδας. Ανήμπορα πλάσματα που ζουν στην δική τους φυλακή, απο τα δεσμά της οποίας είναι αβέβαιο αν ποτέ θα καταφέρουν να αποδράσουν.

'Ενα άσυλο στο οποίο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ελάχιστα μετράει, μιας και είναι λίγοι εκείνοι που παλεύουν και βοηθούν τους ασθενείς, ώστε να την διατηρήσουν.

Η άφιξη ενός νέου διευθυντή και τα παρανοικά σχέδια του στο όνομα της επιστήμης, θα κάνουν το ψυχιατρείο πραγματικό κολαστήριο με τραγικές συνέπειες.

Σε ένα τέτοιο τόπο με σκηνικό μια βάρκα, παρακολουθούμε τους βασικούς μας ήρωες που με σκυμμένο  κεφάλι, πηγαίνουν στωικά να εκτίσουν την ποινή που τους έχει επιβάλει η οικογένεια, η κοινωνία και το σύστημα. Ισοβίτες της ζωής που ο θάνατος για πολλούς, φαντάζει μια κάποια λύση στα μαρτύρια τους.

Με τρομαγμένο βλέμμα αντικρίζουν την νέα τους πατρίδα και η απελπισία ντύνει όλη την ύπαρξη τους.

Τα όσα θα συμβούν εκεί μου δημιούργησαν τόσο έντονα συναισθήματα, που θλίψη και θυμός με συντρόφεψαν σε όλο το αναγνωστικό μου ταξίδι.

Καθώς προχωρούσα τις σελίδες του διαπίστωσα με έκπληξη, πως μια δεύτερη ιστορία αρκετά χρόνια πίσω  απο τα δρώμενα που παρακολουθούμε, έρχεται να ενισχύσει και να εξελίξει την υπόθεση του έργου.

Η παρουσία ενός φαντάσματος θα παίξει καταλυτικό ρόλο, ώστε να ξετυλιχτεί  το κουβάρι και να γίνει κατανοητός ο λόγος που μια βαριά κατάρα βαραίνει αυτόν τον τόπο.

Αρμονικός ο συνδυασμός  των δυο αφηγημάτων που καθιστά το βιβλίο ακόμα πιο αξιόλογο. 'Ενα μυθιστόρημα με έντονο το γοτθικό στοιχείο που τόσο αγαπώ, ένα πολύωρο ταξίδι που ευχαριστήθηκα αφάνταστα την διαδρομή του.

Δεν περίμενα με τίποτα την αποκάλυψη που μας  επιφυλάσσει  η συγγραφέας στις τελευταίες σελίδες και έχει να κάνει με την μαρτυρία μιας συγκεκριμένης ταυτότητας.

Πιστεύω πως σε εσάς όπως και σε εμένα η ΠΑΡΙΡΡΟΙΑ θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!!!!! 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου