Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Θα εγκαινιάσω την συμμετοχή μου στην σελίδα με την άποψη μου για το βιβλίο μιας συγγραφέως, την οποία εκτιμώ βαθύτατα και θαυμάζω χρόνια τώρα την συγκλονιστική γραφή της,με την ευχή να μου φέρει γούρι!
Τα μαρτυρικά χρόνια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα και ότι επακολούθησε,η σοσιαλιστική Ρουμανία και η Αμερική η γη της επαγγελίας και των ονείρων είναι οι τόποι που μας κρατούν συντροφιά στο σπουδαίο αυτό αναγνωστικό ταξίδι.
Στο επίκεντρο όλων των καταιγιστικών εξελίξεων εκείνες οι δύο, η Ρόζα και η Μαργαρίτα ή αλλιώς οι περίφημες κόρες της βασίλισσας.
Παρατημένες ψυχές και η δύσκολη διαπαιδαγώγηση τους.
Τα στιγματισμένα ανταρκτόπληκτα της βασίλισσας Φρειδερίκης και η αχόρταγη δίψα τους για αγάπη.
Ματαιωμένες ελπίδες που συγκρούονται με μια ακατανίκητη αισιοδοξία και καίριοι μηχανισμοί του νου που γλυκαίνουν τα ανεπούλωτα τραύματα της ψυχής,μέσα στον κυκεώνα μιας ζοφερής πραγματικότητας.
Ο απομονωμένος μικρόκοσμος των ηρώων, στοιχειώνεται συνεχώς από ένα αυξανόμενο συναισθηματικό κενό.
Ήρωες που στερούνται την έννοια του αυθορμητισμού και η τυφλή υπακοή τους σε στερεότυπα και κανόνες τους φέρνει αντιμέτωπους με μια πρόωρη ενηλικίωση.
Και ενώ το οικείο εδραιώνεται, έρχεται αναπάντεχα κάτι και το πετά στην χώρα του αγνώστου.
Και οι πικρές μνήμες καραδοκούν και υπενθυμίζουν την φρίκη του παρελθόντος.
Η συγγραφέας έχοντας στο μικροσκόπιο μια κατακερματισμένη οικογένεια που παλεύει ενάντια στις αντιξοότητες να επανενωθεί,μας μυεί με μια σπάνια αμεσότητα στην μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου και στην αρμονία του χορού,στα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος και στις παράνομες δραστηριότητες την εποχή της ποτοαπαγόρευσης,στα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ και σε άλλες σημαντικές πτυχές του 20ου αιώνα.
Η εξαιρετική αφηγηματική ροή και η περίτεχνη δημιουργία των χαρακτήρων, συνθέτουν ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται μέσα από σπάνιες συμπτώσεις της μοίρας τους άρρηκτους δεσμούς αίματος και την επιτακτική ανάγκη του να ανήκεις κάπου!
Το πολυεπίπεδο κείμενο της δημιουργού εμφανίζει έναν πηγαίο ρυθμό που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε ένα απολαυστικό ταξίδι στον χωροχρόνο!
Χωρίς υπερβολή η Κλαίρη Θεοδώρου μας χάρισε άλλο ένα καθηλωτικό ιστορικό αφήγημα, ελπίζω μόνο να αντιλαμβάνεται ότι και τα ίδια της τα γραφόμενα γράφουν επάξια ιστορία!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου