Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΡΕΤΣΙΝΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ - ΕΚΔ ΠΑΤΑΚΗ

Σαν άλλος βασιλιάς Ληρ, σαν ένας σαιξπηρικός ρόλος που έρχεται αντιμέτωπος με τη μοίρα και τα μελλούμενα, ο νέος ήρωας του Ισίδωρου Ζουργού διεκδικεί τη δική του θέση στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Το έργο τοποθετείται σε μια σύγχρονη κοινωνία, όπου ο 'Εξαρχος ένας καθ' όλα πετυχημένος άντρας, ύστερα απο το θάνατο της συζύγου του αποφασίζει να γυρίσει στο πατρογονικό της.
Εκεί σε ένα μικρό χωριό στέκεται αγέρωχος και επιβλητικός ο Πύργος, που στο εσωτερικό του κρύβει τις ιστορίες των ιδιοκτητών του.

Οι ρετσίνες του Βασιλιά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ένα σύγχρονο παραμύθι, όπου ένας ηλικιωμένος άντρας μαζί με τους αυλικούς του, περνούν έναν ολόκληρο χρόνο αντάμα. Δίπλα του ο έμπιστός του υπηρέτης, ο τρελός του χωριού με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες. 
Σε αυτόν τον νέο κόσμο ο 'Εξαρχος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη μοναξιά. Οι νύχτες προσφέρονται για ενδοσκόπηση, για επαναπροσδιορισμό σχέσεων και συναισθημάτων.

Απόμακρος με τις τρεις του κόρες, πολεμά με δαίμονες και ερινύες του παρελθόντος. Η αυτοκριτική δεν προσφέρεται για εξιλέωση, μιας και η αναπόληση  δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, οδηγώντας τον σε ανισορροπία ψυχής και σώματος. Θέλοντας να ξεσκεπάσει τα περασμένα, θα γίνει μάρτυρας οδυνηρών αποκαλύψεων.

Ο συγγραφέας με την δύναμη της πένας, εξιστορεί με μοναδική ικανότητα την άνοδο και την πτώση μιας πολυσύνθετης προσωπικότητας.
Αντί για νέκταρ, εθίζει τον πρωταγωνιστή του στο κίτρινο υγρό απο χρυσάφι, προσφέροντάς του έτσι τη λησμονιά και τη λήθη.
Η ρετσίνα αποτελεί για τον ήρωα, τον θησαυρό του Βασιλείου του. Είναι ένας άρχοντας και θα καταλήξει επαίτης, μια μεταμόρφωση ολικής.
Η ιστορία, εξιστορείται απο τον δημιουργό με δεξιοτεχνία, προσφέροντάς μας μια διήγηση αντάξια της φήμης του συγγραφέα.
Το ψυχογράφημα των ηρώων γίνεται με άρτιο τρόπο, επιβάλλοντας την ενσυναίσθηση, κάνοντάς μας κοινωνούς των κρυφών πλευρών τους.

Η απεικόνιση μια ολόκληρης κοινωνίας με τα τοπικά χαρακτηριστικά της, θυμίζει σε όλους μας μέρη γνώριμα της ελληνικής επαρχίας.
Στην σύγχρονη αυτή τραγωδία, όπου οι ήρωες δεν ορίζουν τις πράξεις τους, το τέλος επέρχεται απρόσμενα δημιουργώντας ένα ζοφερό σκηνικό.
Για άλλη μια φορά ο εραστής αυτός της συγγραφής, ο Ισίδωρος Ζουργός δεν με απογοήτευσε, διατήρησε την εύνοιά μου και κέρδισε τον θαυμασμό μου!!!! 
Σας προτείνω να ταξιδέψετε στις σελίδες του.....

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου