Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Η ΓΙΑΤΡΙΝΑ - ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ - ΕΚΔ. ΔΙΟΠΤΡΑ

Είναι απο αυτά τα βιβλία που φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται για το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, είναι πολλά και αντικρουόμενα. 
Για κάποιους αναγνώστες η ετυμηγορία  θα είναι καταπέλτης και για κάποιους άλλους η πρόθεση για άφεση αμαρτιών θα κυριαρχήσει έντονα μέσα τους.
 Μια απο αυτούς είμαι και εγώ, που στα μάτια μου η ηρωίδα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αθώα, αν και δεν είναι άμοιρη ευθυνών σε πολλές απο αυτές κρίνοντας τις ενέργειές της επιβεβλημένες και δίκαιες.
Το τελευταίο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού, Η ΓΙΑΤΡΙΝΑ, δεν συναντάμε μια λειτουργό με την κλασσική έννοια  του όρου, αλλά μια τιμωρό που αποφασίζει πότε θα σώζει ζωές και πότε θα αφαιρεί.
Σε αυτό το σκοτεινό αφήγημα εποχής βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ο θάνατος και η αρρώστια είναι διάχυτα και η συγγραφέας  διηγούμενη μια δυνατή ιστορία, συνθέτει ένα έργο με γρήγορη και σφιχτοδεμένη πλοκή, όπου τα μυστικά σε ένα μικρό χωριό της Αυστροουγγαρίας διαμορφώνουν την μοίρα των κατοίκων του.
Το 1911 καταφτάνει στο Ναγκιρέβ μια αινιγματική γυναίκα με ψεύτικη ταυτότητα και άγνωστο παρελθόν, που προσπαθεί με την επαγγελματική της ιδιότητα να παρεισφρήσει σε αυτή την μικρή κοινότητα.
Ενάντια στις προκαταλήψεις που θέλουν το αδύναμο φύλο  ανήμπορο  να ασκήσει την ιατρική, σε ένα έντονα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, η Σουζάνα αλλάζει όλα τα στερεότυπα και κερδίζει την εμπιστοσύνη των γύρω της.
Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις πραγματικές της προθέσεις.
 'Οταν  οι ξαφνικοί θάνατοι αρχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλον, το δηλητήριο θα γίνει φονικό όργανο στα χέρια της γιατρίνας που σαν άλλος θεός αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη κατά το δοκούν. 
'Οταν  το φαινόμενο εξελίσσεται σε μάστιγα, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την καταστροφή......
'Ενα κοινωνικό  μυθιστόρημα όπου η σωματική και ψυχολογική βία, προβάλλονται σε όλες τις εκφάνσεις .
Σημαδεμένες ψυχές και σώματα διεκδικούν δικαίωση με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η αυτοδικία ως βασικό θέμα του βιβλίου καταφέρνει να διχάσει  τους αναγνώστες, ανάμεσα στο τι είναι ηθικό και τι νόμιμο.
Η γιατρίνα διαβάζεται απνευστί, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις!!!!  

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου